top of page

Протидія насильству

Домашнє насильство – слід зупинити!

Насильство  - одна з найбільш поширених форм порушення прав людини. Зазвичай, найбільше страждають від насильства жінки, діти, а також люди старшого віку. Найпоширенішим і найбільш складним для протидії є домашнє насильство.

Під час карантину у зв’язку з поширенням COVID-19, домашнє насильство   ще більшою мірою загрожує безпеці особи, суспільства та держави загалом.

Домашнє насильство - діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Якщо Вам або вашим близьким людям буде необхідна допомога , Ви маєте обов’язково звернутися:

  • ПРАВООХОРОННІ ОРГАНИ (ПОЛІЦІЯ)

Ви можете викликати поліцію за телефоном 102 або звернутися особисто до міського відділу та написати заяву. Правоохоронці можуть, зокрема, винести кривднику терміновий заборонний припис, надати пораду щодо подальших дій та наявних надавачів послуг.

  • МЕДИЧНІ УСТАНОВИ

Якщо ви зазнали фізичного чи сексуального насильства, зверніться до лікаря для отримання медичної допомоги та документування у медичній картці ознак того, що з вами сталося. Надалі це допоможе притягнути кривдника до відповідальності, якщо ви звернетеся до правоохоронних органів.

 

  • ЦЕНТРИ СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ

У центрі соціальних служб ви зможете отримати необхідні юридичні, психологічні, соціальні послуги та консультації.  

Житомирський міський центр соціальних служб для сімї, дітей та молоді, вул Л. Українки,  43-а, тел. 47-09-42, 47-09-44, 47-09-43.

 

  • СЛУЖБА  У СПРАВАХ ДІТЕЙ

Якщо у вашій сім’ї є діти, вони так само або страждають від насильства, або є його свідками. Відповідна служба втрутиться у ситуацію та захистить права дітей.                                                                                             

 Служба (управління) у справах дітей Житомирської міської ради (м-н Корольова, 4/2, тел. 48-11-97, 48-12-07  

 

  • УПРАВЛІННЯ У СПРАВАХ СІМЇ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ Житомирської міської ради

Тут можуть прийняти заяву про вчинення у Вашій сім’ї насильства та скерують  для отримання необхідної допомоги 

(м-н Корольова, 4/2,    тел. 42 01 25)  

 

  • ЦЕНТР БЕЗОПЛАТНОЇ ВТОРИННОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ

Особи, постраждалі від домашнього насильства, мають право отримати послуги адвоката безкоштовно (вул. Гагаріна,  47, тел. 43-01-76).

 

  • СЛУЖБА ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ «ТЕЛЕФОН ДОВІРИ» Житомирський обласний центр соціальних служб

Телефонуйте з 9:00 до 18:00 (крім вихідних) тел.: 15-50, моб.+380687185982 (допомога  надається  безкоштовно і конфіденційно).

 

  • Національна гаряча  лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації.

15-47 (короткий номер з мобільного та стаціонарного телефонів)

0800 500 335, короткий номер з мобільного 116-123

 

Звертайтеся Вам обов’язково допоможуть!

Поради, як підготуватися та діяти в умовах виникнення ситуації домашнього насилля: 

1. Радимо заздалегідь потурбуватись про створення умов перебування на карантині, в умовах якого може бути важко користуватись телефоном. Продумати про засоби зв’язку, за допомогою яких можна повідомити друзям або рідним, що може виникнути проблема (якщо вже така ситуація була).

 

2. Якщо випадок насилля стався, не бійтеся писати про це в соціальній мережі, використовуйте її обов’язково для інформування ваших друзів, колег, близьких в особисті повідомлення, публічно в тому числі, адже це може врятувати життя завдяки швидкій реакції. 

 

3. У випадку, коли є діти, важливо навчити їх як правильно діяти в таких ситуаціях, до кого звертатись, як захистити себе. 

 

4. Наготові завжди має бути сформована секретна  сумка з необхідними документами. Місце знаходження такої папки не має знати агресор. В крайньому випадку, така папка може бути також у ваших близьких людей, яким ви довіряєте і за допомогою до яких у випадку насилля ви звертаєтесь. 

 

5. Намагатись не знаходитись в приміщенні з агресором, де є гострі або небезпечні для життя предмети. Якщо ж конфлікт вже почався, постарайтесь вийти з такого приміщення. В тому числі поки, тимчасово, зняти з шиї прикраси, які в момент конфліктів можуть бути небезпечними. 

 

6. Залучитись підтримкою сусідів. Оскільки умови дотримання карантину не дають змоги піти до них на деякий час, поки ситуація заспокоїться, відповідно все що вони наразі зможуть зробити – вчасно викликати поліцію, у якої на сьогоднішній день  найбільше повноважень зайти до приміщення. 

 

З метою профілактики та мінімізації загострення конфліктних ситуацій, на період карантину обом сторонам необхідно дозволяти собі відпочинок в окремій кімнаті, усамітнюватись (якщо дозволяє територія) на певний час, про що попередньо домовитись між сторонами подружжя аби скидати зайве напруження.

 

Якщо ви або ваші близькі зіткнуться з домашнім насиллям,  телефони для звернення:

  • Поліція мобільна група «Поліна» – 102

  • Урядовий центр з протидії насильству – 15-47

  • Національна «гаряча лінія»: 0-800 – 500-225, 116-111 (з мобільного)

  • Національна «гаряча лінія» по запобіганню домашнього насильства: 0-800-500-005, 116-123 (з мобільного).

  • «Гаряча лінія» безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103

  • Управління у справах сім’ї, молоді та спорту ЖМР: 42 01 25

  • Служба (управління) у справах дітей ЖМР: 48 11 97, 48 12 07

  • Житомирський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді: 47 09 42, 47 09 43, 47 09 44

 

 

Джерело: https://zt-rada.gov.ua/?3398[0]=10934

2022-2023 н.р.

2023-2024 н.р.

bottom of page